Recept från Kockfritids
Foto: Ulrika Pousette
- Aubergine
- Cirka 1 matsked salt
- Sammanlagt cirka 1 deciliter olivolja
- Lök
- Selleristjälkar
- Vitlök
- Socker
- Vinäger
- Tomatpuré
- Kapris
- Svarta oliver
- Pinjenötter
- Tomater
- Salt och peppar
- Basilika
- Persilja
- Skär aubergine i 1 ½ centimeter stora tärningar och strö över salt. Låt dem stå och vattna ur i ungefär en halv timme.
- Skölj av auberginetärningarna och torka dom med hushållspapper. Stek auberginetärningarna i generöst med olja i ungefär 10 minuter eller tills de fått färg. Lägg åt sidan.
- Hacka lök och selleri fint. Stek lök- och sellerihacket tillsammans med hela vitlöksklyftor i en skvätt olja i några minuter. tillsätt socker, vinäger och tomatpuré och rör om ordentligt. Låt det puttra i fem minuter.
- Hacka tomaterna i tärningar. Lägg i dem i stekpannan tillsammans med de stekta auberginetärningarna, kapris, pinjenötter och oliver och sänk värmen. Rör om ordentligt. Låt puttra i en halvtimme och rör om då och då. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer vinäger. Blanda gärna ner finhackad basilika eller persilja i caponatan när den svalnat.
- Gott att servera med kött, rostat bröd eller som pastasås. Ringa gärna lite god olivolja på slutet.