Caponata

Recept från Kockfritids
Foto: Ulrika Pousette

  • Aubergine
  • Cirka 1 matsked salt
  • Sammanlagt cirka 1 deciliter olivolja
  • Lök
  • Selleristjälkar
  • Vitlök
  • Socker
  • Vinäger
  • Tomatpuré
  • Kapris
  • Svarta oliver
  • Pinjenötter
  • Tomater
  • Salt och peppar
  • Basilika
  • Persilja
  1. Skär aubergine i 1 ½ centimeter stora tärningar och strö över salt. Låt dem stå och vattna ur i ungefär en halv timme.
  2. Skölj av auberginetärningarna och torka dom med hushållspapper. Stek auberginetärningarna i generöst med olja i ungefär 10 minuter eller tills de fått färg. Lägg åt sidan.
  3. Hacka lök och selleri fint. Stek lök- och sellerihacket tillsammans med hela vitlöksklyftor i en skvätt olja i några minuter. tillsätt socker, vinäger och tomatpuré och rör om ordentligt. Låt det puttra i fem minuter.
  4. Hacka tomaterna i tärningar. Lägg i dem i stekpannan tillsammans med de stekta auberginetärningarna, kapris, pinjenötter och oliver och sänk värmen. Rör om ordentligt. Låt puttra i en halv­timme och rör om då och då. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer vinäger. Blanda gärna ner finhackad basilika eller persilja i caponatan när den svalnat.
  5. Gott att servera med kött, rostat bröd eller som pastasås. Ringa gärna lite god olivolja på slutet.

Kontakt

Besöksadress

Höga Stigen
116 20 Stockholm
Sverige

[javascript protected email address]

Samarbetspartners