Recept från Kockfritids
Foto: Eva Ankarvall
- olivolja
- smör
- gul lök
- morot
- selleri
- matlagningsvin
- grädde
- köttfärs
- salt
- socker
- 1 burk tomater
- lite vatten
- svartpeppar
Tillägg:
- Örter, citronzest, kapris, kycklinglever, buljongtärning, oliver, salsiccia
- 2–3 matskedar riven parmesanost
- Skala löken och skär den smått. Skala moroten och skär den och sellerin i tunna skivor.
- Häll oljan och lägg i hälften av smöret i stekpannan och låt det smälta på medelstark värme. Lägg i lök, morot och selleri och låt fräsa i några minuter tills löken är mjuk och ”genomskinlig”. Lägg i köttfärsen, dela den med träskeden och rör om så att den blir grynig, stek den tills den inte är rosafärgad någonstans.
- Häll i vin och låt det puttra i 5 minuter. Rör om då och då.
- Häll i grädde och låt det puttra i ytterligare 5 minuter eller tills grädden har kokat in köttfärsen.
- Lägg i salt och socker, häll i tomaterna och rör om ordentligt och sänk värmen så att såsen bara nätt och jämnt bubblar. Smaka av och smaksätt. Låt såsen puttra i minst en timme, rör om då och då, häll i lite vatten om den blir torr. Smaka av igen!